Успешен ли е българският футбол?

Много често чуваме фрази като „българският футбол не струва“ и подобни, които идват не толкова от чужденци, а най-вече от нас самите, българите. Как можем да преценим дали българският футбол е на ниво или не? От една страна, разбира се, знакови са победите на европейските и световните първенства. Не може да се отрече, че българският национален отбор по баскетбол е отбелязал една идея повече постижения в сравнение с националния отбор по футбол.

bulgarian-football

Малко статистика

На второ място обаче ще добавим, че освен водещия фактор за победа – отборната игра, значение има и нивото на професионални умения на отделния футболист. Ще  приведем малко статистика за целта – лични постижения на едни от най-добрите български футболисти през последните 50 години.

Димитър Бербатов, чиято кариера стартира през 1999 г. и приключва през 2010 г., участва в общо 79 мача, в които отбелязва 48 гола (повече от 50% от игрите).

berbatov

Сходна е картината и при негов предшественик – Христо Бонев. Бонев започва да играе през 1967 и приключва кариерата си през 1979 г. Общо за 12 години кариера в бранша той участва в 96 мача, като отбелязва 48 гола.

Най-известният в световен мащаб Христо Стоичков, чиято кариера на футболист е от 1987 до 1999 г., участва в 83 игри, при които отбелязва общо 37 гола. Тук процентът на успеваемост е малко по-нисък отколкото при вече споменатите двама футболиста, но не бива да подминаваме и успехите на Стоичков като треньор.

stoichkov

Не подценявайте бъдещето на нашите момчета

Българският футбол има както своите силни, така и по-слаби страни. В никакъв случай обаче не може да се твърди, че в глобален мащаб играта на нашите момчета не струва, тъй като макар и да не успяват да завоюват все още златни медали, успяват да отбележат прогрес в историческото и национално развитие на българския футбол.