Downhill Skiing

Ски спускането: полезно за здравето на човека

Ски спускането е спорт, който привидно изглежда изключително лесен. На практика обаче при ски спускането човек натоварва определена група мускули на тялото, което се оказва полезна тренировка за организма. Ски спускането е чудесен заместител на фитнеса, с което можете да поддържате тялото си във форма. Много е важна и ски екипривоката при подобно спускане.

Downhill Skiing

Гъвкавост

Гъвкавото, пластично тяло е в полза на всеки, който е решил да се посвети на ски спусканията. Раздвиженото тяло се предпазва по-леко о тмускулни щамове и навяхвания. Редовното спускане със ски ще ви гарантира това, като натоварването на човека се съсредоточава в няколко мускулни групи:

  • Коремни мускули;
  • Бедра;
  • Мускули на ръцете.

Колкото повече се снижава тялото на човек по време на ски спускане, толкова по-балансирана е неговата фигура и толкова по-ефективна е тренировката на мускулните групи. От голямо значение са и ските, които трябва да използвате. виж тук

Добра загрявка за разтягане преди да се отправите към ски пистата, е да застанете в поза „Супермен“. Тя представлява следното: човек ляга с лице към пода и си изпъва ръцете напред по начина, по който Супермен прави, когато лети. След това бавно се издигат ръцете на горе,доколкото е възможно, докато се повдига главата, за да погледне човек на горе. В същото време трябва да издигнете и краката, така че тялото да възприеме U-образна форма. Позата се задържа в продължение на 10 секунди и след това човек се връща към начална позиция. Направете това упражнение 10 пъти и ще усетите облекчаване в гръбнака.

downhill-skiing

Тренировка на мускулите

При ски спусканията основното натоварване е върху краката. Стабилността на тялото в случая е ключът, както към правилното практикуване на спорта, така и към правилната тренировка за тялото. Мускулите на краката отговарят за баланса на тялото, както при спускане надолу, така и при слаломи. Благодарение на тях човек остава в изправено положение на пистата.

Правилната стойка на скиора, която трябва да заеме при ски спускане, е леко привеждане напред, свити колене и краката заедно. По този начин напрежението се разпределя равномерно по мускулите на тялото. Правилната стойка ще ви гарантира оптимално количество изгорени калории.

skiing

Ски спускането е полезно за кръвообращението и  сърцето

Освен гъвкавост на тялото и физическа сила, която можете да усъвършенствате по време на ски спускане, трябва да споменем още и ползата на ски спорта за кръвоносната система на човека. Ритъмът на сърцето се повишава по време на спускане, отделят се ендорфини и адреналин, които се освобождават във кръвообращението. По този начин се повишава тонуса на човека, който презарежда своите енергия и настроение.

Ски спускането ви помага както за поддържане на доброто физическо здраве, така и за здравословното състояние на ума!